افزودنی‌ های بتن

truck mixer
۰
(۰)

چرا افزودنی بتن؟   

سیمان اولیه در سال ۱۸۲۴ توسط جوزف آسپیدین اهل انگلستان شناخته و کشف شد و فرآیند تکامل آن توسط محققان این محصول کماکان ادامه دارد …
اولین استفاده گسترده از سیمان پرتلند در ساخت و سازهای مسکونی، در انگلستان و سپس کشور فرانسه در سال‌های ۱۸۵۰ تا ۱۸۸۰ میلادی و به وسیله فردی فرانسوی‌ تبار با نام (فرانسوا کوینیه) بصورت گسترده و با کاربرد صنعتی انجام گرفته است.
اما واقعیت این است که سیمان فرآورده‏ ای است که نتوانسته به‌تنهایی همه نیاز های مورد نظر معماران و مهندسان عمران و سازه و فعالان صنعت ساختمان را برآورده سازد . از این رو در جهت توسعه و بهبود سیمان، صنعت مواد افزودنی و مضاف سیمان شکل گرفت. بگونه ای که امروز مهندسان دریافته اند  تولید بتن با خصوصیات مورد نظر و اطمینان از پایداری و جنبه های اقتصادی و همچنین همگام شدن و رعایت موازین و الزامات زیست محیطی ناگزیر به استفاده ازاین نوع مصالح هستند.

مواد افزودنی بتن چیست؟

افزودنی های بتن، موادی غیر از سیمان، آب، سنگدانه و الیاف هستند… این مواد برای بهبود خواص بتن تازه و همچنین سخت ‎شده مورد استفاده قرار می‎گیرند و به دو دسته شیمیایی و معدنی تقسیم می‌شوند. گاه ممکن است این نوع افزودنی در کارخانه تولید سیمان به محصول اضافه شوند و گاه الزاما” در محل کارگاه تولید بتن و یا کارگاه ساختمانی و در زمان ترکیب آب و ساخت بتن و یا ملات اضافه شوند …
افزودنی‎های شـیمیایی بتن کلاً به هفت دسـته اصلی کاهنده‎های آب ، هوازا ، کندگیرکننده، شـتاب ‎دهنده ، منبسط شونده، پایاگر ها (دوام‎‌بخش‌‎ها)، ودیگر افزودنی‎های متفرقه تقسـیم می‎شوند.

ویژگی‌های هر دسـته و کنش آنهـا در همراهی آب، سـیمان و چگونگـی تاثیر آنهـا بر ویژگی‎هـای بتن تازه و سـخت شـده، نشان از عملکرد آنها است که در استانداردهای معتبر ویژگی‎های مشروح برای آنها تعریف شده است.
این مواد عموماً” با درصدهای متفاوت وزن سیمان در زمان ساخت، اختلاط و یا هنگام بتن ریزی، به مخلوط اضافه می‎‌شوند. و هر تولیدکننده موظف است ویژگی مصرف و درصد های آن‌را اعلام نماید .
اهداف در توصیه و استفاده این مواد افزودنی افزایش دوام در ساخت بتن و کاربری آن در ساخت و استحکام فونداسیون بناهای بزرگ و کوچک ساختمان های بلتد مرتبه (برج‌ها و آسمان خراش‌ها ) پوشش های بتنی، روکش های بتن، کف سازی و کفپوش های بتنی، بتن های پیش ساخته (پیش تنیده). تسهیل در عملیات ویبره کردن بتن، تولیدات بتن رنگی. انواع بتن در محوطه و فضای باز، بتن های پیاده روها، بتن‌های پانلی و قالبی، بتن های شسته و اکسپوز، استاندارد سازی انواع تولید بتن های سازه اعم از مسکونی، اداری، تجاری و یا صنعتی با آئین نامه آبا (آئین نامه بتن ایران) و .A.C.I ، مقاوم سازی بتن های پر ترافیک امثال پمپ بنزین ها و جایگاههای تامین سوخت، پارگینگ ها، کارواش و تعمیرگاه، بتن های کفسازی صنایع، پوشش اپرون ها در محوطه فرودگاه و پارک هواپیما ، میادین ورزشی و تفریح‌گاه‌ها و بطور کلی بهسازی و طول عمر آنها است.


  افزودنی های معدنی که به طور طبیعی در معادن وجود دارند ویا محصولات صنعتی که نوعی تولیدات جانبی صنایع هستند و آنها هم به سه دسته مواد که بیشتر از نظر شکلی مشابه سیمان هستند تقسیم می‌شوند و برای بهبود و اصلاح مخلوط بتنی (عموماً بیش از ۵ درصد وزن سیمان) در زمان اختلاط اضافه می‌شوند .
بر مبنای آیین‎‌نامه بتن ایران (آبا) مواد افزودنی مطابق استاندارد ملی ایران و با شماره *۲۹۳۰* در انواع زیر تولید می‎‌شوند :
■ شیمیایی
■ مواد جایگزین سیمان (پودری معدنی فعال)
■ پودری پرکننده غیرفعال (نرمه)

مشارکت کلینیک ساختمانی ایران و شرکت تولیدی و صنعتی آرملات ، انواع مواد افزودنی شیمیایی را با کیفیت مطلوب تولید می‌نمایند. تطابق این تولیدات با ویژگی درخواست متقاضیان و کارشناسان این فن در تعهد ما است  و همکاران هر دو سازمان قادرند شما را برای ساخت یک بتن بهینه، یاری بخشند .

فوق‎‌روان‎‌کننده‌‎های کاهنده آب : SEKO DENSE P.C

ابتدا اشاره ای داشته باشیم که دو حرف .P.C در ادامه کلمه Seko Dense مخفف Polycarboxilate نسل چهارم مواد روان کننده ها است …
بامصرف (۰.۴~۰.۵%)از این نوع فوق‌روان‌کننده (به نسبت مصرف وزن سیمان) امکان کاهش آب را تا میزان ۲۵~۳۰% خواهیم داشت. بدون تغییر در روانی و  اسلامپ (Slump) … با روایتی دیگر میزان Slump اولیه حفظ و عملا” تقلیل فوق العاده آب (Low Water Cement Ratio) به مفهوم تغلیظ شیره سیمان و افزایش مقاومت فشاری بتن به‌ میزان قابل توجهی را موجب می‌شود.استفاده از .SEKO DENSE P.C صرفه ‎جوئی اثربخش در مصرف سیمان و آب را ایجاد خواهد گرد، بدون آنکه نقصانی در کیفیت  و عملکرد بتن تفاوتی رخ دهد.

در صورتی‌که طرح اختلاط بتن به گونه ای باشد که میزان سنگدانه ها (شن و ماسه S/A) در حد مساوی و یا میزان شن درصدی هم بیشتر باشد بازهم مصرف آب تقلیل یافته و مقاومت بیشتری خواهیم داشت.
کاربرد اینگونه بتن با چنین مقاومت در صنایع سنگین و پرترافیک، روکش های بتنی، پوشش کف، کفسازی و کفپوش، باراندازها، پاکینگ ها و توقف گاهها، آشیانه هواپیما و بسیاری صنایع دیگر است.
تاثیر فوق ‎روان‎‌کننده‎‌ها در بتن با درصد و میزان مصرف کمتر … بازهم اثر مطلوب آن به مراتب بیش از روان‎‌کننده ‎هاست.

افزودنی حباب‎‌ساز (A.E.A. Air Entraining Agent)

این افزودنی با ویژگی روان کنندگی و ایجاد حباب های هوای بسیار ریز و پایدار طی فرآیند ساخت بتن ویژگی و مقاومت بتن در برابر چرخه‎ های یخ زدن وذوب شدن پس از سخت شدن بتن را افزایش می‎دهد.

افزودنی حباب ‎ساز .A.E.A می‎تواند باعث کاهش نفوذ آب در بتن سخت شده  و کاهش آب انداختن و جداشدگی در هنگام تولید شود. استفاده از این ماده فقط در صورتی مجاز است که امکان کنترل میزان هوای مورد نیاز در بتن توسط مشاور طرح و پروژه اعلام شده باشد .
این مواد معمولا” در ساخت سد ها و تولید عرشه پل های معلق بتنی پیش ساخته و یا تولید در محل و خصوصا” با دهانه های بزرگ نقشی موثر دارد.

کاربری این محصول قادرست مقاومت خمشی بتن را افزایش لیکن همراه نقصان ناچیزی در مقاومت فشاری باشد که میتواند با تغییر در سنگدانه های طرح اختلاط قابل جبران است.

افزودنی زودگیرکننده/ زودسخت ‎شونده SEKO RAPID HARD

با استفاده از Seko Rapid hard تسریع روند ‎چسبندگی و گیرش سیمان (Setting) و سرعت در فرایند هیدراتاسیون را باعث خواهیم شد… سرعت زمان گیرش (زودگیری)، افزایش آهنگ کسب مقاومت (زود سخت‌ شدن بتن) می‎‌شود. این ماده در عملیات بتن‎‌ریزی در هوای سرد و نیز مواردی که به کسب مقاومت اولیه سریع ‎تر نیاز است به ‎ویژه در بتن‎‌های پیش تنیده و بتن‎‌های پاششی کاربرد دارد. 
انتخاب نوع ماده زودگیر کننده مستلزم آگاهی از نوع مواد اولیه و درصورت مصرف در بتن های مسلح (مجهز به آرماتور) و یا کاربری در هم‌جواری با قطعات فلزی می‌بایست فاقد کلراید (Free Choloride) باشد.
بدیهی است هر ماده زودگیر کننده که موجب سرعت بخشیدن مقاومت اولیه شود ممکن است در مقایسه با نوع گیرش معمول و هوای مطلوب و مرطوب تفاوتی را داشته باشد .

افزودنی دیرگیرکننده (Retarding Agent) SEKO RETARDER

تاخیر و کنترل در فرایند هیدراته شدن سیمان و بتن، بدون تاثیر برخواص مکانیکی و شیمیائی آن امکانات بیشتری را برای گروه سازنده بتن ، حمل و تحویل و اجرای بهینه را فراهم می‌آورد. طولانی شدن روند گیرش موجب میشود اثرات گرمی هوا و وزش باد مانع گیرش سریع و احیانا” اختلالات ناشی از آن گردد. افزایش مدت زمان گیرش بتن و حفظ کارآیی فرصت مناسبی است تا اقدام تراکم، عملیات ویبره و تخلیه حباب هوای ناخواسته بطور کامل صورت پذیرد.  همچنین نقش مطلوبی درنقل و انتقال بتن تازه، بدون تغییر در کارائی و کاربردی موثر در بتن های آماده (حمل با Truck Mixer) دارد.
قطعا” پروژه هائی در سواحل جنوبی کشورمان چون چابهار، بندرعباس، جزایر کیش، قشم، خارک، بوشهر، عسلویه خرمشهر، آبادان، اهواز و دیگر نقاط گرمسیری نیازمند و لازم الاجرای این محصول هستند … اضافه می‌نماید در بتن های حجیم بدون استفاده از Retarder حرکتی ۱۰۰% اشتباه خواهد بود …

منبسط شونده ها (Expanding Material) SEKO GROUT

 طبیعی است که بتن و بسیاری از کالای خشک  هنگام ترکیب شدن با آب در طول گیرش (Setting) و در زمان خشک شدن و تبخیر رطوبت موجود در حالت مایع، دوغابی و یاخمیری تغییر حجم داده عملا” درخود جمع شدگی (Shrink) را درپی دارد. به عنوان مثال چروک شدن پوست بسیاری میوه جات با گذر زمان … آلبالو، زردآلو، سیب و.. و .. نشانی از این دگرگونی است.

بدیهی است این تغییر حجم و در خود جمع شدگی احتمال ترک خوردگی ها و مهمتر از آن محاسبات سازه را با مشکل اساسی روبرو خواهد ساخت. ماده حجیم شونده و یا منبسط کننده و به زبان مهندسین سازه محصولی بانام (Non shrink) GROUT  (روان ملات) در تعاریف آئین نامه بتن ایران <آبا> قادر است فعل و انفعال ناشی از این تغییر حجم و تبخیر آب از خمیر سیمان را خنثی نموده حجم اولیه و لازم را با تعادل و مقاومت فشاری مطلوب و افزون ایجاد نماید.  موارد مصرف اینگونه محصول در زیر ومحل نصب ماشین آلات که احتمال لرزش و ارتعاش دارد همانند توربین ها و الکترو موتورها و درحد فاصل (گپ) بتن و صفحه ستون ها (Baseplate) میباشد.کاشت فطعات فولادی و میلگرد (آرماتور) در بتن از دیگر کاربرد های گروت Grout می‌باشد .

دیگر منبسط کننده ها Light Weight Concrete

به منظور کاهش وزن سازه از یکسو و همچنین جلوگیری از اتلاف انرژی های حرارتی، برودتی و خصوصا” در کف و فاصله طبقات و نیز به حداقل رساندن آلودگی صوتی ناشی از ضربه های کوبه ای از طبقه ای به طبقه دیگر از مصالح سبک وزن و دارای حباب هوا امثال پوکه های صنعتی و یا معدنی، ورقهای پلاستوفوم . بتن سبک و فوم بتن، بتن با چگالی کم و نظایر آن استفاده می‌شود.  یکی از این روش ها همین تولید بتن سبک در محل پروژه وکاربری آن است.
تولید بتن سبک به‌همراه سیمان، ماسه ریزدانه بادی، آب و مواد حجیم شونده (کف زا) خواهد بود. این مواد نوعی کف زای پلیمری است که بوسیله ماشین فوم ساز حباب هوای نسبتا” پایدار تولید می‌کند. و این حباب های تولید شده در خمیر سیمان و ماسه بادی مخلوط و محبوس میشوند.

مرطوب نگهدارنده Curing Compound

جدای از همه ویژگی های مصالح در تولید بتن چون میزان سنگدانه ها و مقدار سیمان و تعیین آب مورد نیاز که این مجموعه طرح اختلاط (Mix Design) نامیده می‌شوند، فرایند گیرش و عملیات هیدراتاسیون سیمان پس از ترکیب و شکل گیری و یا ریختن در قالب مورد نظر و به‌منظور چسبندگی بهینه خمیر سیمان با سنگدانه ها رطوبت کامل و طولانی مدت زمان را نیاز مند است.

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating ۰ / ۵. Vote count: ۰

No votes so far! Be the first to rate this post.

مقالات ما


افزودنی‌ های بتن
  • 30
  • بهمن
  • افزودنی‌ های بتن

    چرا افزودنی بتن؟    سیمان اولیه در سال 1824 توسط جوزف آسپیدین اهل انگلستان شناخته و کشف شد و فرآیند تکامل آن توسط ...

    پوشش ضد حریق پایه سیمانی
  • 9
  • فروردین
  • پوشش ضد حریق پایه سیمانی

    در این مقاله به پوشش‌ ضد حریق پایه سیمانی،مزایا و معایب پوشش ضد حریق پایه سیمانی، نحوه اجرای پوشش ضد حریق پایه سیمانی، ...

    پوشش ضد حریق اسکلت فلزی
  • 13
  • اردیبهشت
  • پوشش ضد حریق اسکلت فلزی

    پوشش ضد حریق اسکلت فلزی پوشش ضد حریق اسکلت فلزی از جمله پوشش های مقاوم حریق است  و کاربردها و مزایای آن ...

    پوشش ضد حریق گچی
  • 9
  • تیر
  • پوشش ضد حریق گچی

    پوشش ضد حریق پایه گچی یکی از انواع پوشش‌های ضد حریق است که برای محافظت از سطوح مختلف ساختمانی مانند دیوارها، سقف، ...

    ارتباط با ما


    شماره تماس

    02122389001-8

    ادرس

    تهران-سعادت آباد - میدان کاج - خیابان ۱۲ پلاک ۲۴ طبقه سوم جنوبی 

    کدپستی : ۱۹۹۸۶۱۳۳۳۹

    پست الکترونیک

    info@icc-clinic.com

    برچسب ها